BTW van 6 naar 9% automatisch omzetten

Inleiding:

Het BTW percentage voor het lage tarief wordt per 1 januari 2019 gewijzigd van 6% naar 9%.

Om dit proces eenvoudig te laten verlopen heeft ISV een tool gemaakt die de onderstaande acties automatisch doorvoert.

  • Er wordt een nieuwe btw code voor 9% aangemaakt.
  • De artikellijst wordt aangepast zodat de huidige 6% codes vervangen wordt door de nieuwe 9% codes
  • Eventuele uitgestelde facturen met een datum in 2019 worden aangepast, 6% codes worden vervangen door de nieuwe 9% code

Downloaden en uitvoeren:

Op een computer waarop ISV is geïnstalleerd: download het bestand middels de knop onderaan deze pagina en pak de inhoud (btw9.exe) uit naar, bijvoorbeeld, het bureaublad en start het programma btw9.exe.

Bij het opstarten wordt gecontroleerd welke acties ondernomen moeten worden:

Let op:

  • Omdat er nog niet met met 9 % gefactureerd mag worden is de knop “Uitvoeren” in de tool pas vanaf 31 december te gebruiken.

Aanpassen

Druk nu op de knop ‘uitvoeren’. Let op: het aanpassen van de artikellijst en de uitgestelde facturen kan pas op 31 december of later, omdat er anders in 2018 niet meer gefactureerd kan worden.

Tegelijk wordt een export gemaakt van alle aangepaste artikelen en uitgestelde facturen.

Export codes invoeren

Is het nieuwe BTW tarief al aangemaakt in de boekhouding? Vul dan de nieuwe code(s) in. Ter vergelijking wordt ook het oude 6% tarief getoond.

Voor de verschillende boekhoudpakketten gelden verschillende codes. Als bij het 6% tarief niets is ingevuld bij de betreffende exportcode, dan is het betreffende invoerveld voor de 9% ook verborgen.

Gebruikt u de koppeling naar accountview desktop? dan zal het scherm er als volgt uitzien:

Is het nieuwe tarief nog niet ingevoerd in de boekhouding? dan kan deze tool later nog eens worden opgestart en zal dan meteen de invoervakjes voor exportcodes tonen.

Bedragen aanpassen

Tijdens de doorgevoerde aanpassing van de artikelen  is alleen de btw code vervangen. Daar in de artikellijst de bedragen inclusief BTW zijn opgeslagen, betekent dit dat de bedragen voor de klant (inclusief BTW) gelijk zijn gebleven. De marge op de aangepaste artikelen is dus kleiner geworden.

Gebruik eventueel de geëxporteerde lijst met aanpassingen om deze artikelen na te kijken en desgewenst de prijzen aan te passen.

BTW 6 naar 9% tool downloaden